Kalender

BINEX SGSC Achterhoek

Event

Title:
BINEX SGSC Achterhoek
When:
vr, 22. maart 2019 - zo, 24. maart 2019
Category:
SGSC

Description

Beste schapen en geiten liefhebbers,

 

Van vrijdag 22 tot zondag 24 Maart vindt de Binex van de SGSC plaats! Deze keer gaan wij het naar het Oosten (en mooiste) van Nederland: De Achterhoek (en een beetje Overijssel) 
 

Het programma voor dit geweldige weekend is als volgt:

 

Vrijdag:

-       In de ochtend bezoeken we het innovatiecentrum de Mekkerhof in Holten: De mekkerhof is het eerste innovatiecentrum voor de geitenhouderij in Europa! Het moderne innovatie centrum heeft als doel de geitenhouderij van nieuwe kennis te voorzien met een focus op voeding onderzoek. Het bedrijf heeft een capaciteit van 1000 melkgeiten. De melkgeiten hebben een rapid exit- melkstal en mechanische ventilatie waardoor het klimaat kan worden gereguleerd. Daarnaast zijn er nog veel meer duurzame en technische snufjes.  Wij zullen hier worden rondgeleid en is er mogelijkheid tot discussie.

 

-       Vrijdagmiddag bezoeken we een Bokkenmester 

 

-       Het derde bedrijf dat we die dag bezoeken is De klaverweide in Olst.  Hier word gefokt met Ouessant schapen dit is een van de kleinste en schattigste schapenrassen, behorend tot de fokkers vereniging Oussantschapen. Er worden alleen maar klassedieren gefokt.

 

We overnachten het gehele weekend op manege de Gompert in Hengelo (gld). Daar kunnen we de PFC trots maken door enkele paarden te aaien.

Zaterdag:

-       In de ochtend zullen wij vetrekken richting Rekken voor het bedrijf De Schaapshoeve. Hier fokken ze met bentheimer en herdwick schapen. Wat erg bijzonder is dat ze ezels gebruiken als bewaking van de schapen tegen wolven (we zijn er nog niet uit of we BTF hiermee trots maken).

 

-      Hierna zullen wij door gaan naar het bedrijf  De Brommels gelegen in Winterswijk. Dit is een klein schalige geitenkaasboerderij met circa 100 melkgeiten. Op het bedrijf zelf word een groot aantal gepasteuriseerde geitenkazen bereid. We zullen hier een rondleiding krijgen en inzichten in de kaasmakerij. Het hoogtepunt van de rondleiding is de befaamde kaasproeverij. Er is hier ook de mogelijkheid om te wandelen met een geit door de prachtige natuur tijdens de lunch pauze.

 

 

Daarna zullen we een leuk activiteit gaan doen wat met een andere passie van ons te maken heeft, namelijk heerlijk gezonde tarwe-smoothies nuttigen. Om het feestje dan door te zetten zullen we het uitgaansleven van Doetinchem gaan verkennen.

 

Zondag:

-       ’s Ochtends gaan we langs bij Jorick ten Brincke in Genderingen wij kennen hem van de cursus schaapscheren die hij altijd voor ons verzorgd. Nu gaan we kijken naar wat hij zelf op het erf heeft rondlopen. Jorick fokt met brilschapen en heeft daarnaast een hele beestenboel.  

 

-      Om de Binex goed af te sluiten gaan we naar Zelhem op bezoek bij Maatschap Roekevisch. Maatschap Roekevisch heeft 1.400 geiten aan de melk die gemiddeld 1.100 kg per jaar geven met 4,35% vet en 3,45% eiwit. Sinds kort worden die gemolken in een 90 stands buitenmelker van SAC, die ongeveer 900 geiten per uur zou melken. Op de carrousel is een separatievoorziening gemonteerd en de putvloer is beweegbaar.

 

Daarnaast vind er nog een bezoek aan een bedrijf plaats maar dat staat nog niet vast.

 

De maximum prijzen voor de Binex zijn als volgt:

Lid SGSC + lid ''De Veetelers'':                 €65,-

Niet lid SGSC + lid ''De Veetelers'':         €80,-

Lid SGSC + niet lid ''De Veetelers:           €85,-

Niet lid SGSC + niet lid ''De Veetelers'':  €90,-


Registration:

Max places:
16
Booked Places:
14
Available places:
2
Your Registration:
The event must be published to allow registration.