Bestia Turba Ferina (BTF)

 

​Ondervereniging voor non-productiedieren

 

 

 

 

 

 

 

Leden: ± 170

Bestia Turba Ferina, BTF, is een ondervereniging van studievereniging “De Veetelers”. We organiseren excursies, thema avonden en activiteiten, allemaal gefocust op niet-productie dieren. Dit is een brede range van dieren, zoals gezelschapsdieren (honden, katten, konijnen, vogels, enzovoort), maar ook dierentuindieren en alle andere dieren die niet voor de productie gehouden worden.

Activiteiten
Wil je meer weten over wat wij doen? Lees dan het jaarverslag hieronder en bekijk de foto's van de excursies!

Samen met de WUR organiseren wij elk jaar een anatomieavond. we hebben al gekeken naar:

  • “De kat als carnivoor”
  • “Het konijn als herbivoor”
  • "De zwaan”
  • “De schildpad als reptiel”
  • “De Amerikaanse brulkikker”
  • “Het lam”

Een aantal weken na de anatomieavond is een schedelplakavond, hierbij kun je de schedel in elkaar zetten.

Een Binex (binnenlandse excursie) of een Buitex (buitenlandse excursie) wordt in de vierde of vijfde periode van het collegejaar georganiseerd. De eerste Binex werd samen met de PFC georganiseerd en april 2012 was de Buitex (buitenlandse excursie) samen met de SGSC. In februari 2013 was er een Binex naar Groningen. In 2014 was de eerste Buitex alleen georganiseerd door BTF, naar Duitsland. Vervolgens zijn we op Binex geweest naar het zuidelijke Limburg. En afgelopen collegejaar vond de Buitex plaats in België en Duitsland. Komend jaar zullen we een Binex organiseren naar Friesland.

Collegejaar 2015-2016

Het collegejaar werd afgetrapt met de Algemene Ledenvergadering op dinsdag  15 september 2015. Aan het eind van de avond mochten we Gerrit Hofstra verwelkomen. Hij is werkzaam bij Dibevo, de belangenbehartiger voor ondernemers in de gehele gezelschapsdierenbranche, en vertelde over de positieflijst.

Op woensdag 30 september 2015 stond onze eerste dagexcursie op de planning. Als eerste stond een bezoek aan Naturalis in Leiden op het programma. Naturalis is een onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum in Leiden. Hierna bezochten we de Vlinders aan de Vliet Tropische Vlinderjungle. Na een zeer interessant praatje van de eigenaar konden we zelf op zoek naar vlinders in de overdekte tuin.

Op donderdag 1 oktober 2015 heeft BTF voor het eerst een eerstejaarsexcursie georganiseerd. We vertrokken op de fiets naar Prins Petfoods. Prins Petfoods is een diervoederfabriek die verschillende soorten (speciaal)voer voor honden en katten produceert. Dit voer is 100% natuurlijk en proefdiervrij.

Eenmaal aangekomen bij de fabriek kregen we als eerste een presentatie waarin verteld werd over de geschiedenis van diervoeding zelf, de geschiedenis van het bedrijf en de verschillende soorten voer die geproduceerd werden in dit bedrijf. Vervolgens werden we opgesplitst in drie groepen en kregen we een rondleiding  door de fabriek. Na deze leerzame rondleiding was het alweer tijd om terug naar huis te gaan. Ondanks de tegenwind op de terugweg was het een geslaagde middag! 

Op woensdag 2 december 2015 zijn we naar KIVO petfoods in Veldhoven gegaan met een groep van twaalf studenten. Dit familiebedrijf produceert voeding voor honden en katten. Hierbij kregen we een rondleiding van de directeur die vertelde dat sinds zijn komst de fabriek al te klein is om aan de vraag te kunnen voldoen. Zij gebruiken afvalvlees afkomstig van andere bedrijven zoals konijnenhoofden of kippenresten. Na een interactieve vragenronde kwam er een einde aan ons bezoek en kregen we bovendien een promotiepakket mee met vijf verschillende worsten!

Op woensdag 20 januari 2016 brachten we een bezoek aan Boxmeer. Hier gingen we langs bij MSD Animal Health. MSD ontwikkelt en produceert diergeneesmiddelen, die ze op de Nederlandse markt brengen. Na een presentatie kregen we een rondleiding over het enorme terrein.

het volgende onderdeel van ons programma was een demonstratie bij jachthondenvereniging Steady in Beuningen. De trainer, Dick Beumer, vertelde ons hoe een jachthond getraind wordt. Terwijl hij zijn verhaal deed lieten zijn cursisten op de achtergrond demonstraties zien. Zo kregen we te zien hoe de honden leren dummy’s op te sporen in het bos. Ook worden ze getraind om niet te reageren op harde geluiden, zoals geweerknallen.

Op woensdag 17 februari 2016 vond ons reptielencollege plaats in samenwerking met Sterrin Smalbrugge, Arie Terlouw, Romilly van den Bergh en Sylvatica. Als eerste sprak Arie Terlouw over de niet-giftige reptielen en hierbij drie reptielen in het bijzonder: de kaaiman, de gekko en de alligator snapping turtle. Romilly van den Bergh hielp hem daarbij door het laten zien van het desbetreffende reptiel.  Na de pauze ging Sterrin Smalbrugge verder met de giftige reptielen. Hierna hielp Romilly van den Berg haar met het laten zien van een korsthagedis en vertelde Sterrin over welk van de vele verhalen wel en welke niet waar waren. Na afloop was er nog gelegenheid om de dieren van dichtbij te zien en ze eventueel aan te raken. Met een opkomst van zo’n 500 man was het een daverend succes.

Donderdag 7 april 2016 was het weer zover, de anatomieavond stond op de planning! Dit is een jaarlijks terugkerende avond in samenwerking met BOA (commissie van Biologica) en Arie Terlouw. Dit jaar stond het schaap op het programma. De lammeren die we gebruikten waren allemaal doodgeboren of kort na de geboorte overleden. Arie startte met een inleidend college. In dit college ging hij vooral in op het maagdarmstelsel van het schaap en hoe we deze het beste konden preparen uit de lammeren. Hierna begon het snijden. De één hield zich bezig met de speekselklieren van het lam en de ander bestudeerde het bijzondere maagdarmstelsel van de herkauwer. Na een pauze ging een groot aantal deelnemers aan de slag met het preparen van de kop, zodat daarna de schedel bewaard kon worden. Met 80 deelnemers kunnen wij weer terugkijken op een geslaagde anatomieavond!

Zoals ieder jaar stond in periode 5 ook een dierentuinexcursie op de planning. Op donderdag 14 april 2016 gingen we naar Hilvarenbeek, waar Safaripark Beekse Bergen ligt. Hier werden we rondgeleid door ranger Kris. Na deze educatieve wandelsafari had iedereen de vrijheid om het park zelf te verkennen. Dit kon per boot, per bus en te voet. Het was een zeer geslaagde dag, zowel leerzaam als ontspannend.

Op zaterdag 14 mei 2016 begon de Buitex naar België. We hebben onder andere een escargotière, wildpark, hondenpension waar honden loslopen en het wolf conservation centre bezocht. Kortom, voor ieder wat wils. Een geslaagde Buitex!

Op maandag 17 augustus verwelkomden we de eerstejaars tijdens de AID-studiemiddag. Vele neuzen werden in de verf gedoopt om vervolgens de meest kunstzinnige, creatieve of abstracte dieren te schilderen. Het was een artistieke en kleurrijke middag waarop we 36 nieuwe leden mochten verwelkomen.

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen? Wil je van onze vereniging lid te worden of u nog een leuke suggestie voor de site of excursies? Aarzel dan niet en stuur ons dan een e-mail naar veetelers.btf@wur.nl!

Kijk voor foto's van onze activiteiten op: http://veetelers.nl/nl/photogalleries.

Thomas Remmits        voorzitter
Martin Brussaard        secretaris
Sharita Kanhailal        penningmeester                    
Elise Versteeg
Coco Walch