Day excursion RFS

Event date: 

dinsdag, 15 januari, 2019 - 08:00 tot 17:00

Lieve koeienliefhebbers,

Dinsdag 15 januari 2019 organiseert de RFS de tweede dagexcursie. In het begin van het nieuwe jaar zullen we bij verschillende bedrijven nieuwe inzichten opdoen. We hebben 3 bedrijven bereid gevonden om ons te ontvangen. We zullen in deze koude maand afreizen naar het zonnige Brabant.

Het eerste bedrijf dat we gaan bezoeken is het bedrijf van Rik Lagendijk in Diessen. Hij melkt hier 200 koeien die gemiddeld 9800 liter melk geven. Deze koeien zijn gehuisvest in een vrijloopstal met houtsnippers uit 2015 en gaan in de zomer naar buiten. Het voeren en melken van de koeien gebeurt met Lely robots. De koeien worden gefokt door middel van cross-breeding.

Het tweede bedrijf is van familie van Grinsven in Sint-Michielsgestel. Hij houdt hier 250 melkkoeien gemolken en 165 stuks jongvee met een capaciteit om door te groeien naar 295 koeien. De koeien worden gemolken in 5 Lely A3 robots. Het is de doelstelling om dit binnen 5 jaar verder te verhogen naar 12.000 kg melk per koe per jaar. Door bedrijfsprocessen te verbeteren en door het aantal koeien te vergroten, worden betere resultaten geboekt waarbij een focus op gezonde koeien en een hoge voerefficiëntie centraal staan.

Het laatste bedrijf dat bezocht is, is van de ouders ons eigen RFS-lid Laura. Op het melkveebedrijf in Berlicum worden 130 MRIJ-koeien gemolken, die gemiddeld 7200 liter melk geven met 3.70% eiwit en 4.57% vet. De koeien worden gemolken in een 26 stands carrousel van Boumatic. Ongeveer 50% van de koeien wordt geïnsemineerd met Belgisch Wit-Blauw en de rest met MRIJ-stieren. Met deze robuuste koeien wordt geprobeerd op een simpele manier te boeren.

We zullen om 8.45 uur vertrekken bij Zodiac en verwachten rond 17.30 uur terug te zijn. De kosten van de excursie zullen maximaal 15 euro bedragen. Inschrijven kan via de veetelers website (http://veetelers.nl/nl/events/day-excursion-rfs) en de inschrijvingen openen op donderdag 20 december om 17.00 uur. Inschrijving is bindend! Vol=vol!!

We hopen jullie te zien op 15 januari!!

Loeiende groet!

RFS  

Reacties

jan de koeijer

jan de koeijer