RFS dagexcursie

Event date: 

dinsdag, 3 april, 2018 - 08:00 tot 20:00

Hallo Koeienliefhebbers

We zijn inmiddels alweer ruim een maand niet meer op excursie geweest met de RFS, daar komt verandering in. Op dinsdag 3 april hebben we weer een prachtig programma voor een dagexcursie samen weten te stellen. We zullen deze dag weer een middag- en avondprogramma hebben. Om 12.15 vertrekken we vanaf het Zodiac naar de regio Zwolle om een drietal bedrijven te bezoeken.

Om te beginnen zullen we Hutten Beef in Heeten bezoeken. Deze slachterij is een familiebedrijf dat al sinds 1925 bestaat. We zullen daar een rondleiding krijgen langs de gehele slachtlijn. Er worden hier uitsluitend runderen geslacht. Mis deze unieke kans om van dichtbij te zien hoe een slachterij werkt niet!

Hierna zullen doorrijden naar de Familie Mulder in Wesepe. Dit bedrijf is aan het inkruisen met Brown Swiss koeien, het doel is om tot een zuivere Brown Swiss veestapel te komen. Op dit moment zijn de meeste koeien 50-75% Brown-Swiss en hebben ze op dit moment al een paar hele beste vaarzen lopen. We zullen hier te horen krijgen waarom Erik Mulder ervoor heeft gekozen om over te stappen naar Brown Swiss en wat zijn ervaringen met dit ras zijn tot nu toe. Ook hebben ze recent nog een nieuwe robot geplaatst. Kortom, genoeg te horen en te zien!

Na een korte stop bij grand-cafe Mc Donalds of een plaatselijke snackbar zullen we doorrijden naar het laatste bedrijf van de dag, namelijk dat van ons oud bestuurslid Erik Smale. Zijn bedrijf staat in teken van een gesloten kringloop, hij streeft ernaar zoveel mogelijk ruwvoer van eigen land te halen. Bij het melkveebedrijf Groot Steinford hoort zo'n 120ha land, waarvan 30ha natuurland is en ze melken rond de 150 melk- en kalfkoeien. Naast dat hij in het RFS bestuur heeft gezeten is hij ook bekend van de bietenversnipperaar (http://www.melkvee.nl/nieuws/10107/smale-haalt-ook-vrijwel-al-het-krachtvoer-van-eigen-land​). Ook heeft hij nog vele andere interessante theoriën die in velen van ons al grondig hebben bekeken op youtube tijdens zelfstudieweken. 

Aangezien de productie bij Hutten Beef al vroeg begint, is het voor de kwaliteit van de rondleiding het mooiste als wij er zo vroeg mogelijk zijn. Kom dus zo snel als je kunt naar het Zodiac na college (of loop wat eerder weg :-) ). Bij Hutten Beef hebben ze aangegeven dat 12.30 uur het mooiste zou zijn om te starten. Het is een uurtje rijden vanuit Wageningen. Als je mee wilt, wil je dan naast het inschrijven op de site ook op deze mail reageren met tot hoe laat je college hebt, dan kunnen wij inventariseren of we mogelijk ook iets eerder weg kunnen.

We vertrekken om 12.15uur (!!) en zullen rond 23.30uur weer in Wageningen zijn. De kosten zullen maximaal €16,- zijn, daarnaast moet je zelf nog een maaltje kopen bij de Mc Donalds. De fitgirls en fitboys mogen natuurlijk ook zelf een salade meenemen.

Maandag 26 maart zal de inschrijving om 12.30 uur open gaan. Inschrijven kan via onderstaande link:

Inschrijving is bindend en vol=vol!  

Onderwijsverplichtingen gaan altijd voor. Je bent zelf verantwoordelijk voor eventuele consequenties. 

 

We hopen jullie allemaal te zien op 3 april!!